Scheidsrechters

Hockeyclub Bedum vindt het belangrijk dat wedstrijden goed worden geleid en gefloten. Een goed verloop van de wedstrijd draagt bij aan meer spelplezier voor alle spelers. Of een hockeywedstrijd lekker en ontspannen verloopt, wordt mede bepaald door de scheidsrechter! Belangrijk dus dat spelers op elk niveau kunnen rekenen op goede, enthousiaste scheidsrechters. Scheidsrechters die met plezier fluiten, met hart voor de spelers en oog voor het spel!

Zelf scheidsrechter worden

Om scheidsrechter te worden, hoef je geen ervaren hockeyer te zijn. Iedereen kan het fluiten leren. Het begint met goede basiskennis van de regels.

Hockeyclub Bedum zorgt ervoor dat er scheidsrechters opgeleid worden. Hiervoor maken we gebruik van de interactieve leeromgeving voor de regelcursus en de opleiding tot clubscheidsrechter van de KNHB. Deze nieuwe interactieve leeromgeving kun je in je eigen tijd, thuis achter de computer volgen. Ook is het nu mogelijk de cursus op een tablet of mobiele telefoon te doorlopen. De gehele cursus bestaat uit zes modulen en een proefexamen. Afhankelijk van de antwoorden die je geeft, komen bepaalde vragen terug om ervoor te zorgen dat de leerstof goed wordt verwerkt. Het is daarom van belang dat alle modules geheel worden afgemaakt.

Vanaf de tweedejaars B leeftijd is het verplicht om je scheidsrechterskaart te halen. Als je je scheidsrechterskaart hebt gehaald, wordt je ingedeeld om de wedstrijden van de jeugdteams te fluiten. Ook voor senioren is het hebben van een club scheidsrechterskaart en het fluiten van wedstrijden verplicht. De senioren worden vooral gevraagd om de oudere jeugdteams te fluiten.

Voor de Jongste Jeugd (F en E) geldt dat de ouders de wedstrijden begeleiden als spelbegeleider. Bij de Jongste Jeugd staat kennismaken met hockey, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Het gaat er vooral om dat kinderen leren wat de spelregels zijn en op een positieve manier uitleg krijgen in spelsituaties. Ouders van jonge jeugdleden zijn bij uitstek geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen.

Ook ouders kunnen meedoen aan de scheidsrechter opleiding. Door deze te volgen krijg je veel kennis van alle spelregels. Dat maakt het kijken naar een hockeywedstrijd ook veel leuker. Voor de ouders in van onze jongste jeugdteams ook heel handig als zij spelbegeleider zijn! Vanzelfsprekend zijn ouders die na het halen van het spelregelexamen actief willen worden als scheidsrechter van harte welkom!

De spelregels

Hieronder vindt je de spelregels terug. Handig om te weten, via de hockey.nl app kan je ze ook heel gemakkelijk op je mobiel bekijken!