Corona voorzorgsmaatregelen HC Bedum

1-9

Voorzorgsmaatregelen bij HC Bedum

Vanaf september starten de hockeycompetities gelukkig weer. Velen hebben uitgekeken naar het moment om naast de trainingen ook weer het veld op te gaan voor een wedstrijd. Helaas hebben we nog steeds te maken met het Coronavisus (COVID19).  HC Bedum wil zijn uiterste best doen om trainingen en competitiewedstrijden mogelijk te houden. Het is daarom van groot belang dat spelers en toeschouwers zich houden aan de speciale richtlijnen en afspraken. Op het terrein van HC Bedum gelden alle richtlijnen van de overheid en de veiligheidsregio. Deze zijn na te lezen op de website van de rijksoverheid.


Om sporten op een veilige en verantwoorde manier mogelijk te maken, hebben NOC*NSF en de gezamenlijke sportbonden ook specifieke richtlijnen voor de sport opgesteld. Tenslotte heeft de KNHB deze richtlijnen en maatregelen vertaald naar de hockeysport, en in het bijzonder de hockeycompetitie.

 

Basisregels voor de sport

De KNHB roept iedereen allereerst op om alle overheidsrichtlijnen in acht te nemen. Houd je aan alle adviezen:

-         Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.

-         Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).

-         Vermijd drukte.

-         Was vaak je handen.

-         Houd je ook aan de regels met betrekking tot thuisblijven c.q. in quarantaine gaan wanneer je dit gevraagd wordt of wanneer je klachten hebt.

 

Daarnaast heeft de KNHB een aantal richtlijnen opgesteld die betrekking hebben op de hockeysport. Deze informatie vind je hieronder. Maar let op: per veiligheidsregio kan de situatie verschillen. Houd daarom ook goed de website en app van je vereniging in de gaten!

 

NB Speel je een uitwedstrijd, zorg dan ook dat je op de hoogte bent van de situatie op die vereniging.

 

Algemeen

Op alle niveaus volgt de KNHB de overheidsrichtlijnen.

-         Positief geteste spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan, blijven thuis en nemen niet deel aan wedstrijden, trainingen of andere clubactiviteiten.

-         Bij een positieve test binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team.

-         Als hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon verblijven, wat in de regel zo is, dan zal de GGD teamgenoten zien als "overige niet nauwe contacten”. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt. Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid!

-         In beginsel worden alle wedstrijden gespeeld, ook als er in een team één of meerdere personen positief getest hebben op het coronavirus of personen in quarantaine zijn gesteld tenzij de GGD anders aangeeft. Mocht een team onverhoopt in de problemen komen, schakel dan tijdig met de competitieleiding over de mogelijkheden tot uitstel van de wedstrijd.

 

Er gelden beperkende regels ten aanzien van bezoekers op een complex, bij een veld en in clubhuis, zie het algemeen sportprotocol en de handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden.

De thuisvereniging is verantwoordelijk voor de organisatie en naleving van de coronaregels van de overheid en stelt een coronacoördinator aan.

 

1 ½ meter afstand

-         Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden.

-         Voor leden uit hetzelfde huishouden geldt dat ook zij onderling geen afstand hoeven te houden.

-         Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden maar moeten dit wel tot volwassenen.

-         Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar.

-         Alleen tijdens de wedstrijd of training (sportbeoefening) is dat niet noodzakelijk:

-         Normaal spelcontact is tijdens de wedstrijd of training toegestaan voor alle leeftijden.

-         Vooraf, tijdens rustmomenten en na afloop van de sportbeoefening dienen direct weer de afstandsregels te worden gehanteerd. Dat geldt ook rondom de dug-out, in de kleedkamer en in het clubhuis;

 

Toeschouwers

Publiek mag aanwezig zijn maar hiervoor gelden specifiek regels. Check hiervoor de handreiking "toeschouwers bij sportwedstrijden” van NOC*NSF. De aantallen toeschouwers die in deze handreiking worden genoemd zijn overigens exclusief commissieleden, scheidsrechters, medewerkers en sporters. Deze personen hebben immers een ‘functie’ en staan op dat moment ingedeeld (waardoor hun aanwezigheid ook bekend is). Let op: zodra een wedstrijd is afgelopen of een vrijwilligersdienst erop zit, tellen deze personen wel mee in het totaal aantal aanwezigen op een terrein.

Geforceerd stemgebruik, schreeuwen, zingen en spreekkoren is niet toegestaan.

 

Bij HC Bedum

Zoals de KNHB aangeeft is de ontvangende vereniging verantwoordelijk voor de organisatie en naleving van de coronaregels van de overheid. HC Bedum zal ook per wedstrijd een coronacoördinator beschikbaar hebben. Elk team wordt gevraagd om tijdens de thuiswedstrijd iemand te benoemen die deze taak op zich neemt. Belangrijk is dat zowel bezoekers als spelers de aanwijzingen van de coronacoördinator op het complex van HC Bedum opvolgen. Dit geldt zowel in de kantine als op en rond het sportveld.

 

-         In de kantine van HC Bedum zijn looproutes aangebracht die gevolgd moeten worden.

-         In het clubhuis is aangegeven waar het team inclusief begeleiders moet zitten, hierbij geldt tevens: 18 jaar en ouder moeten onderling 1,5 meter afstand van elkaar en de sporters houden, tenzij deze 12 jaar of jonger zijn. 

-         Bij binnenkomst wordt iedereen gevraagd om de aanwezige handgel te gebruiken om handen te desinfecteren.

-         Verder kan er helaas geen gebruik worden gemaakt van de kleedkamers en doucheruimtes in sporthal De Beemden te Bedum.

 

Het is belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen zodat we er gezamenlijk zorg voor kunnen dragen dat we de competitie kunnen blijven spelen op een veilige en verantwoorde manier.


Vervoer naar wedstrijden

Hiervoor gelden de landelijke richtlijnen, opgesteld door de overheid. Het advies is om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen wanneer personen van buiten je huishouden in één vervoersmiddel van of naar een sportactiviteit gaan en/of bij uitwedstrijden. 
Nieuws
 
1-9-2021 Algemeen